TYPOGRAFI, GRAFISK DESIGN & CETERA
Random header image... Refresh for more!

Rösta & cetera

Häromdagen gjorde jag ett försök att föreläsa om typografi på Berghs SoC. Ursprungligen var planen att prata om Corporate typography, men då jag känner mig som en managementparodi var gång jag tar den där sortens ord i min mun så försökte jag översätta det. När inte det kändes helt bra passade jag på att utvidga det också. Till slut blev det den inte helt smidiga ”Typografi – för organisationer, institutioner, företag och alla andra”.

bild-2

Tveksamt smidigare sköttes övergången från Orla till Berling Nova via raf: stadsgerilla (satt med Orla) och Karlgeorg Hoefers förfalskningsförsvårande registreringsskylts-typsnitt FE-schrift (gjord för att förhindra just RAF & consortes att med spritpenna eller svart tejp förfalska just registreringsskyltar när de var i kidnappar- eller bankrånartagen) till sonen Otmar Hoefer, marknadschef på Linotype som var vår kontakt på Linotype när vi utvecklade Berling Nova och Berling Nova Sans. Men mer om det här en annan gång.

hoefer_fe-schrift

På vägen hem från föreläsningen, ungefär vid korvkiosken där sankta Maria i the Concretes jobbade i är det numera en byggarbetsplats och jag får ta en lite annan väg. Och då upptäcker jag vad som ser ut som Stockholms äldsta elskåp.

img_0301

Notera M:ets höga mittenparti och LM-ligaturen!

Och plötsligt dyker Karlgeorgs typografi upp. Hur tänkte de egentligen här?

img_0305

Här: samma typo till the Verves turnébuss.

img_0303

Andra saker jag sett men besparar er bild på: Lapp på anslagstavla där en katt vid namn Stalin efterlyses.

Slutligen, det är nu dags att rösta. Svenska designpriset har nominerat Diskrimineringsombudsmannen (som jag tidigare skrivit om här) i kategorin 3Ab Identitet Print – Profil. Så nu uppmanar, uppmuntrar och ber jag er snälla schysstarå att gå in och rösta!

bild-14

4 kommentarer

1 Peder { 09.09.17 at 13:51 e m }

Röstade. DO, såklart. Och så Fjällbrynt för gammal vänskaps skull

2 Magnus { 09.09.19 at 22:37 e m }

Röstat och klart!

Det var en bra föreläsning. Övergången Orla -> Berling Nova var väl inte så farlig?

PS. Lite längre type-quiz nästa gång please. Alltid lika roligt då folk förväxlar Johnston med Frutiger(sic!).

3 fredrik { 09.09.21 at 23:49 e m }

Tack ska ni ha!
Apropå Type-quiz: Jag hade nog kunnat konstruera ett sånt som pågick i flera timmar. När jag kom på det så insåg jag också att det skulle gå att dela upp er i lag, kanske tävla mot andra skolor i – här min sista storslagna tanke – ett nationellt typografi-På spåret! Borde bli en succé.

4 fredrik { 09.10.09 at 11:14 f m }

NU ser jag resultatet och DO vann otroligt nog inte!!! Förstapristagare i i ”Identitet Print – Profil” blev en, öh, reklamkampanj. Nu arrangeras den här tävlingen förvisso av Batteri, som i sin logotyp har ett batteri istället för ett i, men hallå liksom.

Kommentera