TYPOGRAFI, GRAFISK DESIGN & CETERA
Random header image... Refresh for more!

Galleri Caisa

Sidan är work-in-progress, och kommer ändras och utökas allt eftersom.

Så tidigt som 1686 förhandlade Miklós Tótfalusi Kis med svenska tryckare. Då gällde det hans georgiska typer som syns i Henrik Keyser III:s stilprov. Det första stilprovet satt med Kis typer i den ”latinska stilen” (som särskiljdes från den svenska, som var frakturstil) trycktes av Keysers efterträdare Johan Werner 1703. Samma år föds Kajsa Warg.

Werners claim to fame består i att 1723 ha tryckt den andra svenska boktiteln någonsin med antikva, Racines Andromache – tyvärr räckte inte typerna till och åäö saknades helt så de fick sättas med fraktur.

Johan Werners stilprov från 1703.
Anteckningar för hand av Sten G Lindberg.Sida ur Racine.
Reproduktion ur Antikvastilens införande i Svenskt boktryck av E.W Dahlgren.

Kis typer har i sina olika inkarnationer fått agera om inte förlaga så åtminstone föredöme för Caisa Serif och Caisa Sans som alltså lånar namnet av hon som inte riktigt sa Man tager vad man haver men väl Man tager om man så hafva kan

Skisskorrektur på Caisa Serif.

I det proto-kapitalistiska merkantilismens Nederländerna hade de utsvävande franska typerna tuktats av ekonomisk-praktiska skäl och fram trädde en mer kompakt typ med kraftig svärta. Pierre-Simon Fournier refererade till den som Le Goût hollandois – Den Holländska smaken. [Note to self – Stilprov, kokbok, Hollandaisesås]

Jag har gått ytterligare ett par steg. Versalhöjden är minskad och kontrasten mellan de tunna och kraftiga delarna är sänkt.

Kursiven har kraftiga ”bryt” i de trångaste kurvorna. Om jag ska lägga in en kil så de inte luddar ihop i små storlekar återstår att se.

För att sans seriffen inte bara skulle se ut som en serif med avklippta klackar så har den få dra åt det mer kilhuggna hållet.

Caisa Sans

Avsikten med de här två typsnitten är att de ska fungera var och ett för sig (Sans seriffen ska få en ansenlig mängd vikter), men som behoven kan vara ibland, även utmärkt ihop. Proportionerna är inte identiska, men x- och stapelhöjder ska matcha varandra.